IMPORTAREA FILELOR GRAFICE

(exclusiv la UnivTest Generator Pro)

 

VIDEO  Vezi īnregistrarea VIDEO !

 

Fiecărui item al testului, activ sau pasiv, i se poate ataşa o imagine grafică. Comanda pentru importare se poate da din MENU principal (1), din cel secundar, deschis la acţionarea butonului din dreapta al mouse-ului (3), sau din bara de comenzi rapide (2), conform imaginii de mai jos.

 

 Comanda pentru importarea unei imagini grafice

 

Comanda poate folosi şi īn cazul īn care itemul are deja un ataşament grafic, dar se doreşte īnlocuirea, ştergerea sau redimensionarea acestuia. Dacă itemul nu are deja o imagine grafică ataşată, īn urma comenzii date se va deschide fereastra de selectare şi ataşare a imaginilor (A - primul panou figurat mai jos), iar dacă itemul are deja o imagine ataşată, se va deschide direct fereastra de ajustare (B - al doilea panou figurat mai jos).

Pentru ataşarea unei imagini, utilizatorul trebuie să-i identifice denumirea şi calea de acces īn panoul A, ferestrele 1 şi 2. Pentru a elimina riscul confuziei, fila bifată la un moment dat va fi reprodusă miniatural īn fereastra 3. Utilizatorul poate bifa succesiv un număr nelimitat de file grafice şi le poate previzualiza īn fereastra 3. Se consideră alegerea efectuată numai cānd se apasă butonul "Import", caz īn care fila grafică bifată īn acel moment va fi transferată īn panoul de ajustare B. Aici dimensiunile imaginii pot fi modificate īn anumite limite, astfel īncāt să se īncadreze cāt mai convenabil īn pagina de test reprezentată de macheta 4. Pentru modificarea mărimii imaginii se pot utiliza butoanele 6, iar zona 5 furnizează date precise privind dimensiunile imaginii, exprimate īn milimetri şi īn pixeli. Cānd operaţiunea de ajustare a imaginii este terminată, cu butonul "Accept" se validează ataşarea şi se revine la paginile testului. Dacă se doreşte părăsirea secţiunii fără validarea eventualelor operaţiuni efectuate, se poate folosi butonul "Abandon".

 

 Selectarea si importarea imeginilor  Ajustarea imaginilor atasate

 

Comutarea de la panoul A către panoul B şi invers se poate face cu butonul care, īn funcţie de caz, poartă captura "Selectare şi īncărcare imagine grafică nouă" sau "Modificare dimensiuni imagine grafică importată". Renunţarea la o imagine grafică ataşată, pentru a se ataşa o altă imagine sau fiindcă itemul nu necesită un astfel de ataşament, se poate realiza cu butonul "Renunţare la imaginea grafică importată" (7). Butonul "Ştergere din director" nu are o funcţionalitate legată de operaţiunea īn curs. Rolul său este numai de a facilita utilizatorului sarcina de "curăţire" a directoarelor de lucru, prin ştergerea filelor inutile.

 

Detalii tehnice:

- Filele grafice suportate de această funcţie sunt formatele: BMP, JPG, GIF, ICO şi WMF;

- Indiferent de formatul filei grafice selectată pentru a fi ataşată, aplicaţia memorează fila īn format JPG cu o compresie prestabilită şi calculată astfel īncāt să se evite pe cāt se poate generarea unor file de dimensiuni mari şi, īn acelaşi timp, să se păstreze o calitate bună a imaginii;

- După ataşarea unei file grafice unui test şi salvarea testului respectiv, se poate renunţa definitiv la fila grafică externă, deoarece testul īnglobează imaginile ataşate şi funcţionează independent, fără a solicita file externe (cum ar fi filele HTML);

- O imagine ataşată este memorată şi salvată īn conţinutul unui test la dimensiunile ei nominale (deţinute de fila sursă), iar prin ajustarea dimensiunilor nu se face decāt să se memoreze alte dimensiuni de vizualizare. Prin urmare, dacă o imagine este micşorată şi ulterior este readusă la dimensiunile ei nominale, calitatea ei nu are de suferit.